right_side

Pages

Powered by Blogger.

About Me

My photo
Dilahirkan pada tahun Monyet,Pernah mendapat pendidikan di Pasti Nurul Kiah, Sekolah Rendah Islam Darul Aman, dan juga Maktab Mahmud Alor Setar. Kini penulis merupakan pelajar perubatan, tahun akhir di Jordan University Science and Technology

Followers

Cer bacer ni pulak...

get this widget here
In:

Jordan Tanah Berkat??

As Salamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh..
( jwb la salam... xqeti2 lg ka.. huhu.. )

di pagi yg sejuk ni smbl menunggu waktu yg ideal tuk keluar ke jamiah.. terigt aku akan peristiwa mggu lepas...



" bila bas ni nk smpai?? lmbt gila"

" tu la aku kata.. patut nya kita bas Syeikh Khalil td.. ang r nk tggu sgt bas Yarmouk ni"

" la.. dh alang2 tggu.. satg kita p patah blk amek bas Syeikh Khalil bas Yarmouk mai plak.. melepas la kita.."

" hish dan ka dak tataw.. aku takut melepas ja asaq ni.. dh la maghrib msk awai.."

" dan aih... xpa klau 5 30 bas x mai gak kita p smyg lu... pastu kita blk nek bas Syeikh Khalil"

yah! itula di antara perbualan yg berlaku di antara aku , Azwan n Nyat semasa menunggu bas tuk blk dari jamiah.. h0h0..

maklumlah menunggu bas Yarmouk yg sgt 'popular' tu mmg kena sabaq sket.. bkn2 calang2 org dpt nek bas tu.. haha.. sgt2 memerlukan ketahan fizikal yg amat kuat.. terutama sewaktu berasak2 nk naik bas.. huhu...

pucuk dicita bas mendatang.. akhirnya bas Yarmouk pn smpai..

 "tu.. tu.. tu.. bas mai.. dh jom!..jom!..jom!.. follow pintu! " bising Nyat..

aku pn apa lagi.. berebut2 la ngn pak arab ni.. bas dh la satu ja. org yg nk nek ramai.. mmg azab la..

nasib baik la Allah bg kt aku bdn yg besaq.. dan jgak aku berasak2 ngn arab2 yg ganaz tu n dpt la secure tmpt duduk... Nyat yg haluih tu plak amek ksmptn follow blkg aku..

Alhamdulillah msg2 dpt tmpt... " eh mana Azwan??? "

" Dy dok blkg td.."

" la... "

sini sapa lmbt kena berdiqi la mksd nya... h0h0..

dlm kalut2 tu .. aku nmpk kt tmpt sblh aku ada beg .. ( dh mmg taktik arab kt sini.. kalau berebut bas.. depa mmg suka lempaq beg daqi luaq tuk secure tmpt )

h0h0... aku pn bwt2 x nmpk beg tu n slow2 letak kt bwh.. haha.. ( ajaq sket! )..
tmpt tu aku secure tuk Azwan la.. ( baik kn aku?? hehe)

" ang duduk ja sini..."

"woih ada beg ni.."

" ala duduk ja.. wt tataw ja"

Setelah melihat muka aku yg teramat la konfiden tu ...  Azwan pn duduk..


Beberapa minit kemudian..........................

Kelihatan seorang syabab ya3ni pemuda dan seorang bdk kecil yg chumel naik dan meluru ke arah km.. smpai2 ja trus berleter apa tah kt Azwan.. nmpk cm marah gila haha.. mana x mrh.. kwn tu dh tempah tmpt tu.. ni lilek ja Azwan dduk... haha... slh aku gak sbnq nya.. pnya konfiden soh dy dduk....

terpaksa la Azwan bgn bg dy dduk ngn adk dy.. h0h0..

dlm hati aku mmg dok maki la arab ni... dh la main lempaq beg ja tempah tmpt dduk.. msk2 bising kt org lak.. cidonat!!!

semasa di dalam bas~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

secara tiba2 arab ni tegur aku... h0h0.. waktu tu adk dy terlentang dh ats dy.. tidur nyenyak gila..
mgkn dy perasan kowt aku dok usya adk dy sbb tu dy tegur...

" anta malizi??"

"aiwah.. ana malizi.. keifak?"

"( x igt dy jwb pa.. laju sgt.. mgkn cmni kot ) quwais, do u have brothers??"

"yes i have.. thob3an in malizia"

"we must protect our brothers!!"

"????.... err... ( pehal lak mamat nie?)...yes of course!"

lepas tu terjadilah perbualan antara aku dan dak arab td ni...

sembang pnya smbg dpt la taw nama dy.. LAITH.. dan adknya ABDULLAH..

jurusan forensik plak tu.. jgn wat main2.. dy amek bdn aku wt uji kaji mampoih... hahaha

aku pn terus la sembang ngn dy.. rupa2 nya baik jgak mamat ni... sia2 aku su'u zhon kt dy..

dy siap mntk aku kt aku gtaw kt Azwan kata dy mntk maaf.. bapak ah!!!... baik nyew...

smpai la satu part ni dy asyik puji la sal Malaysia ni.. Kata Malaysia lawa la.. Syurga Allah atas muka bumi la.. wah!! ini dh lebih.. kembang aku dibuatnya.. haha... well sapa x kembang.. org puji negara kita beb.. 1 Malaysia!!..

aku pn ligat la dok pikiaq.. nk puji apa la kt Joden ni noh.. dh la negra xdak ayaq.. org Joden Ni Hao sana Ni Hao sini.. nk kata mkn sedap, Mesia sedap g.. last terkluaq la ayat ni daqi mulut aku..
" wulakin.. baladun Urdun baladun barkah.. ya3ni ardhul anbiya'".... h0h0.. qasa kemaih gila bila leh ckp cmni...

tiba2.. mamat ni bwt muka plek... " .....???...."
pehal dy ni.. aku pnya puji negara dy.. dy wt muka plak.. ka mmg cmtu caqa depa trima pujian..

pastu tiba2 ja dy ckp..

" la la la... al barakatu 3indallah... lamma anta fil amrike wa fil malizi.. imma ta3budu ilallahi wa tiqrailquran.. insya Allah.. Allah rah unazzil barakahu alaik.. walakin.. ma fi barakah fi alrd.. haza haram 3inda din wa 3indallah"

mksd dy lebih kurang cm ni la.. aku pn hentam ja tulih ni.. ntah ka betoi ntah ka tidak.. x bqapa igt sgt apa dy kata..

"tak3x!!!... berkat tu milik Allah... klau ang dok Amerika skali pn.. klau ang beribadat, baca quran.. insya Allah.. Allah akan bg berkat dy kt ang.. tp.. xdak berkat pd tanah.. ini haram disisi agama dan Allah.."

eh2... aku nk puji negara dy tiba2 kena ceramah lak.. adoiyai... tp betoi ka apa dy kata... ???
pening aih aku..

“Maha Suci Allah, yang telah memperjalankan hamba-Nya pada
suatu malam dari Al-Masjidil Haram ke Al-Masjidil Aqsha yang telah
Kami berkahi sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebagian
 tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar
lagi Maha Melihat.”13



abeh tu apa plak mksd berkat lam ayat ni???

argh!! pening akuh... xpa nnti kita rujuk pd yg pakar...

h0h0.. aku pn leh wtpa g.. senyum ja la.. x lama pastu.. Laith td ni pn turun la...
sbb pa turun??? dh dy dh smpai...

pastu aku kalih tgk kt Azwan dy dok qenyeh2 ( sengih ) kt aku... hmmph!! aku taw dh.. dok gelak kt aku la tu dpt lecture free td... haha.. anyway.. apa yg dy ckp tu make sense jgak...

apa2 pn.. kita serahkan pada yg pakar mengenai apakah maksud berkat sbnrnya?? h0h0..

sekian...

adios..

As Salamualaikum..

In:

Warning! Danger!

 As Salamualaikum~~~

entry ni dibuat bersempena dgn Perjumpaan Syabab Bersatu mlm td.. mmg meletup2 la syabab ni berbincang.. ( concern la katakan ).. so skrg ni msh menunggu keputusan rasmi drpd pihak PERMAI mengenai cdngn2 yg diutarakan smlm.. h0h0.. jd kita tggu la noh...


Jgn jln soqang2.. tmbh2 di lorong2 gelap..

 

Yah!!.. isu plg hangat abad ini... akhawat di irbid smkn kerap diganggu oleh mamat arab yg gersang
( x ckp kasih sayang kot )... aku pn tataw la depa ni.. dh la nafsu mkn pn kuat.. syahwat pn sama naik.. mkn daging byk kot..

Kpd yg terkena tu pasni hati2 la noh.. yg len tu berigt2 la sket... nk jln g mana2 pn jln la qamai2 sket... nk muroqib pn xdak hal.. kol ja akuh.. hahaha.. ( upah mau ada la  ... hehe )

h0h0.. Syabab perkasa!



 seelok2nya bg ada muroqib la.. tuk kslmtn gak.. husnu zhon la sket kt syabab yg muroqib nie... ni ada yg laqi la.. menyoqok la.. apa kes??? nnti dh terkena baqu nk taw.. org nk muroqib dy nk laqi plak.. adoiyai...


bak kata soqang shbt waktu Pejumpaan Syabab Bersatu mlm td.. kt Malaysia nk kuaq pas koi 7 pn mak pak x bg.. ni dh mai sini ngaji jauh pd mak pak ...amek kesempatan nk melewaq ( merayau2 ) waktu mlm lak... mmg la waktu qarar tu koi 9.. elok2 nya dh gelap tu dok la kt umah.. msk ka.. ngaji ka.. study ka.. menganyam tikaq ka ( ??? ).. leh gak belatih nk jd isteri solehah nnti.. ( acewah.. )..
lain la klau ada aktiviti persatuan ka terdesak sgt nk kuaq ka.. leh la... ampa bkn gaduh nk kena p smyg jemaah pn cm km ni... h0h0...




okeh! cukup dulu takat la ni....

nk kena p muroqib nieh!! ( alsn~~~ )




adios.. As Salamualaikum..

In:

Min Zamaan...

AsSalam...

Apa habaq smua??? sihat la kot noh??

haha.. utk pengetahuan smua ( bg yg tataw lg la ) aku la ni dh ada kt Joden dh... nk dkt sbln dh pn...
abeh kalut idup aku kt sini.. smpai bersawang dh blog aku.. hahaha... smpai password ngn email pn leh lupa.. tudia.. nk abaq kata lama x update tueh.. ahaha...

utk post kali ni tataw nk cqita pa g.. tp insya Allah len kali aku akan cqita pasai Joden la sket2 .. pastu pasai umah aku kt sini... pasai U aku (JUST).. pasai org2 arab kt sni... pasai apa2 lg la yg terlintas kt pala aku nieh.. ahaha..

h0h0.. peqot aku pn dh mula mendendangkan lagu rock bercampor balada berintikan nasyid dan rnb nieh.... jom kita p masak!!

Adios!! Salam.....