right_side

Pages

Powered by Blogger.

About Me

My photo
Dilahirkan pada tahun Monyet,Pernah mendapat pendidikan di Pasti Nurul Kiah, Sekolah Rendah Islam Darul Aman, dan juga Maktab Mahmud Alor Setar. Kini penulis merupakan pelajar perubatan, tahun akhir di Jordan University Science and Technology

Followers

Cer bacer ni pulak...

get this widget here
In:

Ketenangan~~~


Sudah sudahlah dikau wahai hati....

Tidakkah dengan mengingati Tuhan , hatimu menjadi tenang??





In:

Apa Salah Aku!!

baca buku smpai jd buku??

 
" Dean! Dean! keluar sekarang!!" galak Yousef bercerita...
" Kalau nak sedap sikit.. kita bawak paqang " tambah aku...
" Kita paksa dean ...bla3..."galak kami berimaginasi..

kami meneruskan perjalanan sambil rancak membincangkan tentang peperiksaan sebentar tadi...
jarak dari Lab Komputer ke mujamma3 terasa semakin jauh...
tiba masing2 terdiam.. masing2 mengeluh mengenangkan soalan2 Physiology yang baru di jawab sebentar tadi...

" Dak.. aku kalau aku taw soklan yg mana satu salah xpa jugak..." tingkah Hazri memecah kesunyian..
" Soalan hape... tak dak dalam buku pun.. pelik2 semua.." zhafri pulak mengeluarkan kata2...


*********
ehem2.. testing2....

aha... lebih kurang mcm tu la situasi yg berlaku lepas exam td... ada yg keluar muka senyum... ada masam... ada yg terus balik.. n mcm2 lg lah...

ramai yg x puaih hati ngn exam td.. termasuk aku!!   ramai yg x sangka soalan exam kali nmpk mcm simple tp berbelit2... silap2 hari bulan boleh terkaleh otak kanan otak kiri!! ( huh ?? )

*********

Semasa di dalam coaster...

" Weh elok gak noh enset ang.. ang beli kat sini ka Malaysia ?? "

" Aku beli sini r..."

" La awat ang beli cap Samsul ??"

" Dah murah.. lagipun aku saja nak try henset touch ja.."


" Ha.... ko tgk cm bos.. die dh bosan2 try die 'sedekah' jer henset dier kt org Arab" sampuk Yousef...

" haha.. bos.. ang anggap sedekah jala... kalau ang x halai kt dy.. ang x dpt apa.. dy dpt dosa... tp kalau ang halai kt dy... dy x dpt apa... ang dpt pahala... " 


selamber zhafri menjawab " nak berlapang dada tu yang susah tu...."

*********

yah!! ada betoi nya apa yg bos ckp td... berlapang dada... satu perkara yang sgt susah utk kita laksanakan... sgt mudah utk kita suroh org redho... sabaq... tp bila tiba giliran sndiri?? ssh.... sgt susah..
sama lah jugak dgn keputusan exam... byk org aku pn sama! mengeluh.. byk nya aku slh... sikit nya markah aku... 

" tok3!! 0o0o0ohh00i!! hati!!!... redho la 00oooiiii!!!! " .....

 =.="

pasaipa la susah sgt nak berlapang dada nie..???

Tuhan tidak adil ??
 

kita kdg2 merasakan apa yg kita dpt tidak setimpal dgn apa yg kita usahakan...

" x aci!!! dy study mlm exam ja.. markah dpt tinggi pd aku!!... aku study lama dh!! "...

ayat standard... 

di sini aku nak ajak diri aku sndiri ngn kwn2 semua.. berhati2 lah dalam meluahkan kesedihan... 
sikit2 sudeyh... jgn melampau2 sgt... 

ang sapa nak pertikai takdir tuhan!!!

soal adil x adil... aci x aci... itu semua rahsia tuhan... takut2 terlalu byk mengeluh dgn markah.. boleh membawa kpd syirik kecil...

"Barangsiapa yang tidak meredhai qadha-Ku dan tidak bersabar atas bencana yang Aku timpakan atasnya, maka carilah Tuhan selain dari pada-Ku" (HR Thabrani)

adil tidak bermakna sama.. tp bertepatan dgn apa yg kita perlu... 
siapa tahu.. si Fulan yg dpt teruk dlm exam akan berasa terkilan.. lalu si Fulan ini meningkatkan usaha dy dan berazam utk tidak mndpt markah yg teruk lg... exam2 seterusnya berjaya dilalui dgn cemerlang!

sungguh! rahsia tuhan sgt luas... 
hikmah.. sebab dan akibat nya menjangkau dari masa silam sehinggalah ke masa hadapan...

bersangka baiklah dgn tuhan... siapa tahu apa yg Allah sedang rencanakan utk kita..

"Aku mengikuti persangkaan hambaKu terhadap diriKu. Oleh itu, bersangkalah dia terhadapku menurut apa yang disukainya" ( Hadis Khudsi )



Sudah bersyukur ?



Banyak yang suka mengeluh dgn sesuatu yang kita terlepas... smpai terlupa utk bersyukur dgn apa yng kita dpt... sudut pandang memainkan peranan.. bagaimana kita melihat yg positif ataupun yg negatif sebagaimana kita melihat gelas berisi air, sudah penuh separuh atau kurang separuh...

Banyak yg keluar2 mengeluh.. banyak nya salah!! padahal lagi banyak yang betoi!!...
Sekurang2 nya bersyukur lah dulu!!! betoi 22!! salah 8!! mana lg byk!!
Lepas tu mengeluh pn mngeluh lah... muhasabah.. sbb apa la yg 8 ni tak kurang lagi... cari dan cari.. koreksi diri...

Jangan pulak ada yang menjadikan 'aku bersyukur' sbg tiket utk tidak terus berusaha... berasa sudah cukup dgn 22 yg ada.. smpai tidak mahu memburu markah yg lebih tggi!
part bersyukur tu dh betoi dh.. part yang lepas bersyukur tu plak yang tersungkur...

" Byk la plak slh aku.. apa la dosa aku dh buat"

alhamdulillah... masih kedengaran lg ayat2 yg mcm ni... muhasabah pertama adalah mengenai hubungan dgn Pencipta... ini yang patut di utamakan dulu...

kwn2 aku baik2!!...
whoa!!


Kesimpulannya... Berlapang dada lah walaupun susah~~

Usaha , Doa dan Tawakkal...

Kena resepinya.. insya Allah berjaya!


p/s1 : kisah telah ditambah sedikit garam dan gula supaya sesuai dgn selera pembaca..
p/s2 : nama watak telah di ubah bagi merahsiakan identiti

In:

Intikhobat JUST

As Salamualaikum...

Buat pengetahuan semua.. hari ini 10/3/2011 merupakan hari pilihanraya kampus di JUST.. h0h0... excited gila g ngundi td.. maklumla.. pertama kali ngundi Arab style.. haha..

Pg2 sblm start klas lg dh penuh dgn jentera2 pilihanraya.. ahaha.. mcm2 la boleh tgk.. ada yg mai tnya khabaq la... mai bg manifesto la... mai bg kad la... plg x boleh belah.. manifesto google translate!! ahahaha..

'membuang kuliah!' ahahahaha... manifesto drpd calon Arab Saudi..

tumpuan depa... sudah tentulah bdk2 Melayu!!..
haha.. sbb km kt sini keqa boleh kata penentu kemenangan la jugak.. kelompok ke 3 terbesaq kowt~~

sebelum kelas Physiology.. kempen terakhir...

Abeh2 klas.. geng2 ni msk lg... aku ngn geng2 aku di approach oleh seorang bro ni... siap offer nk escort km p tmpt ngundi lg.. ahahahaha... well.. pengundi emas la katakan.. aku pn x pikiaq byk , ikut jala...

Sampai2 ja.. dy terus bwk km g ke kaunter depa... haha.. tyme ni la nk mntk mcm2..
mnda first aku mntk mestila selendang!!.. ahaha.. pastu apa g.. gagaw la seberapa byk coklat yg boleh.. haha.. bkn coklat murah2 pnya.. ni coklat mahai pnya.. ahahaha... malangnya coklat tersebut sudah habis sewaktu perjalanan pulang...

manusia berpusu2 utk msk ke tmpt membuang undi.. ahaha.. dan lg amek gambaq..

ah part ni yg aku plg lemah skali... MENGUNDI...
bkn pa..nk msk tmpt ngundi td Ya Rabbi.. punya la sesak.. mcm nk pecah tulang rusuk aku... besa la.. nama pn arab kn.. ahahaha.. mana ada beratur2... survival for the fittest la...mimpi la nk jumpa beratur baik pnya cm kt Mesia... hahaha...

selesai menjalankan tugas.. pintu keluar dari tempat mengundi...


Kt sini ngundi lain sket.. kalau kt Mesia men pangkah2 ja... tu pn byk yg undi rosak !!... tp kt sini kena tulih nama w0o!!! dh la nama panjang2... penat aku ngapai... siap tasme3 g.. haha  ( ok aku tipu.. =.= )



Tgk dari suasana td dh boleh agak sapa yg akan menang ..
tahniah di ucapkan kepada Kutlah Ittihad Islami dgn tema 'Fikrah Yang Hidup Dalam Denyutan Nadimu' sbb menang td... juga kpd calon2.. saudara Rasheed Ulayyan n 'Ubadah al-'Ali.. semoga kalian dpt melaksanakan amanah dgn baik.. ( mcm la depa paham apa aku tulih.. hahaks )

0h! sebelum terlupa... pasni agak2 boleh la kot upgrade sket surau kt Nursing tu.. kasi gempaks sket.. ni serabai ja aku tgk.. karpet pn dh lusuh...
satu g!.. ni plg pntg.. mmg mslh besaq ni.. kerusi2 kt kafe tue... bg la meriah sket... penat aku jln2 pusing kafe interview mat2 arab..asyik2 mahjuz2... abeh tebai muka aku.. huh!!...

okey katey sudah memanggil2...

adios~~

cilok Kamal pnya gambaq.. selendang Kutlah Ittihad Islami
kamus oxford edisi -3 :
kutlah - parti
gagaw - mengambil dgn rakus!
mahjuz - selalu digunakan dgn nada pertanyaan.. bermaksud 'sudah di tempah?'
intikhobat - pilihanraya

ps 1 : tgh musim exam.. mak ayah!! doa kt bg cik!
ps 2: bg yg tidak berkaitan.. sila abaikan ps di atas..
ps 3: kesian kt bdk dentist.. xleh ngundi.. ahaha.. sbb mng tanpa bertanding... len kali taun dpn letak calon    dak melayu lak... Nyat!!