right_side

Pages

Powered by Blogger.

About Me

My photo
Dilahirkan pada tahun Monyet,Pernah mendapat pendidikan di Pasti Nurul Kiah, Sekolah Rendah Islam Darul Aman, dan juga Maktab Mahmud Alor Setar. Kini penulis merupakan pelajar perubatan, tahun akhir di Jordan University Science and Technology

Followers

Cer bacer ni pulak...

get this widget here
In:

Nak bagi hadiah tapi tiada wang? Kami ada caranya~~ keh3x



Hadiah percuma tanpa bayaran..
Terbahagi mengikut kategori..
Sila pilih yang mana berkenan di hati..


Kepada kawan - Kesetiaan

Kepada musuh - Kemaafan

Kepada ketua - Khidmat

Kepada yang muda - Contoh terbaik

Kepada yang tua - Hargai budi mereka dan kesetiaan.

Kepada pasangan - Cinta dan ketaatan

Kepada manusia - Kebebasan

Perkhidmatan membalut hadiah tidak disediakan. Sila balut sendiri yah! Omo!!

In:

Deja Vu

Selalu saja sesal itu datang saat akhir segala sesuatu.

Baru lepas exam yang saspen dan merosakkan jiwa. Kalau hati tak cukup taf boleh pengsan. Kalau jiwa tak tabah macam Malek Mydin(?) boleh lompat sutuh (bumbung) tingkat 14. Torture minda ni boleh membawa side effect yang lain seperti senyum sorang-sorang,main aci sembunyi dalam tong sampah, mencubit pipi tembam kanak-kanak arab yang sedang bermain mahupun me nihao pelajar Melayu lain sebagai menggantikan salam.

Ada rasa semacam nak demam keluar dewan semalam. Kalau otak tu taw bercakap mau dimakinya aku. Yala sebelum ni tak pernah-pernah guna otak *uhuk2 tiba-tiba nak perah sampai kering 2, 3 jam ibarat seorang yang obese berat 200 pound ke atas diminta berlari tanpa henti selama 3 jam menaikki bukit yang curam dengan sudut 89 darjah. Jangankan 3 jam, 10 minit pun dah pemsam.

*betulkan kedudukkan otak.

Oh waktu berjalan balik. Macam biasa la. Sembang-sembang.

" Aku nyesal dowh. Lepas ni aku nak g kelas tiap-tiap hari..."

" Lepas ni aku nak study awal dowh.. tak mau dah lewat-lewat macam ni"

" Aku tak taw nak study macam mana lagi dah nak score.."


Waktu tu entah tiba-tiba aku rasa macam Deja Moss Vu. Macam pernah ku denganr dialog ini. Tapi di mana yah??

Suasana yang sama - berjalan kaki keluar dewan

Situasi yang sama - lepas exam

Yezza dialog yang hampir sama.

Yup. Skrip yang sama berulang yang dulu pernah juga terucap kalau tidak dari orang sama tapi dari sebab yang sama. Aku jamin kalau buat filem memang tak laku lah.

Penyesalan yang entah kali ke berapa?

Kali ni entah berapa lama bertahan?

Atau nanti kita lupa lalu mengulangi perkara yang sama?

Lantas skrip penyesalan yang sama berulang-ulang. Lagi dan lagi.

Sampai bila?

Seorang mukmin tidak akan jatuh ke dalam satu lubang dua kali.”
Riwayat Bukhari & Muslim
 
kadang-kadang kita takut pada bayang sampaikan terlupa ia tanda cahaya semakin dekat.

p/s: bukan nak parok sapa2. peringatan utk diri jugak.
p/s: harapan masing ada.


In:

30 tahun kehadapan~~

Jiwa meraban.
Kaki goyang tak henti2.
Kurang lebih 50 lecture nak kena hadam.
156 987 ayat nak kena teliti.
3099143 perkataan nak kena hafal.
*ok statistik buat sniqi.haha.

Orang kabo ulama' dulu-dulu hafal ratus riban hadis tak dak hal pun. Tu pun pakej lepas hafal Quran. *omo!  Aku plak baru nak tergedik2 (bak itik pulang) baca sket dah gadoh. *cocok lecture note lepas geram.

Sekian sesi merungut.

Series sikit. Ehem2x *betolkan kotak suara.

Al kisah...

***



Pada suatu petang yang damai. Angin sepoi-sepoi lughoh ma'nawi bergelongsor laju mengusik sang padi. Sawah kelihatan dari jauh menari-nari mengikut irama dan simfoni. Hijau. Sama dan sekata. Burung anggrybird melayang bebas mengusik orang-orang di tengah bendang.

Kelihatan seorang tua berdiri enak menikmati angin. Datang seorang anak kecil dari belakang berlari-lari jatuh. Demi dia bangun untuk berlari jatuh semula. Tersengih-sengih. Entah betul-betul jatuh atau berpura-pura. Helah untuk bermain selut agaknya.

" Tok wan ! Tok wan ! "

Si tua itu seraya mengalihkan pandangan. Wajah senja itu sedikit mengerut.

" Ish la... apa laghi-laghi ni.. kotoq abeh.. "

" Heee... " sengih budak berumur 6 tahun itu. Taktik lapuk. Sejak umur 1 bulan.

" Tok tengah pikiaq apa tok? " Galak budak itu bertanya. Pitching sedikit naik di akhir kalimah. Kebiasaan budak-budak zaman sekarang.

" Tok tengah pikiaq zaman-zaman remaja tok.. h0h0h0.." gelak orang tua tu ala-ala Santha Kelauth.

" Hehe... zaman atok ngorat nenek eeerrrkkkkk ? " Soal budak kecik tu. Menggeledik tak sedar diri. Tak padan dengan umor.

" Eh budak ni. Miang betol... Ni sapa ajaq ni? Tak dak la.. tok tengah pikiaq kawan-kawan tok... ramai dah jadi orang hebat la ni. "

" Yaka tok? Sapa? "

" La... PM Malaysia sekarang ni.. Dato' Seri Asyraf De Fahmi .. tu dulu kacip ngan atok dulu... selalu men counter strike sekali tu..."

"Woo" terlopong. Lalat cuba-cuba untuk masuk.  " Lagi-lagi!! "  ransang budak kecik tadi. Lalat sudah masuk.

" As Syeikh Khidhir Kamil al Arauki tu pun membe atok gak dulu. Atok selalu pau dia punya internet waktu kat Jordan dulu. Tengok la ni dah jadi tauke ayam dan itik berjaya. Pengeksport terbesar 1/3 dunia dah sekarang ni."

" Lagi tok! lagi! "

" Oih... ada lagi... Orang Kaya-Kaya Apek Nan Sebatang... dah beli separuh tanah kat bulan. Tengah plan nak buat rumah kos rendah kat sana.. Atok ingat nak tempah satu lah.. bosan-bosan boleh jugok p sana jemur-jemur bawah cahaya matahari.."

" Fuy0o... hebat la kawan-kawan atok kan..? "

" Mesti lah... " tersenyum bangga si tua itu.

" Atok pun tak kurang hebatnya... penghabis beras nombor satu Malaysia!! hahahaha!!!  ni bukan bucuk yang kata .. nenek yang kata.. hahahahaha.. " mengilai budak tu sambil berlari lompat-lompat pulang ke rumah.

" Kureng punya budak..."

***

Kadang-kadang terfikir.

Siapa kita dihari senja nanti.

Sudah menjadi orang hebat-hebat atau bercakap lebat menumpang hebat orang lain?

Sudah beri sejuta manfaat buat ummat atau masih terkulat-kulat hidup tanpa matlamat?

Sudah bersedia kenegeri akhirat atau masih teragak-agak solat taubat?


p/s: exam mode* h0ish!!

p/s: bercadang untuk tidak tidur malam ini. oh. sudah pagi.

p/s: macam biasa. doa-doa kan deh~~