right_side

Pages

Powered by Blogger.

About Me

My photo
Dilahirkan pada tahun Monyet,Pernah mendapat pendidikan di Pasti Nurul Kiah, Sekolah Rendah Islam Darul Aman, dan juga Maktab Mahmud Alor Setar. Kini penulis merupakan pelajar perubatan, tahun akhir di Jordan University Science and Technology

Followers

Cer bacer ni pulak...

get this widget here
In:

Baloq Liat!




As Salam.


Abu : eh hari ni aku malas nak pam jantung la.... Ali tolong pamkan!

Ali   : amoih! ni jantung aku sapa nak pamkan?

Abu : Alaaaa hari ni ko pamkan untuk aku.. esok-esok aku pamkan untuk ko...

Ali   : tarak2...satu pam soploh hengget amcam?

Abu : gulp!



Eh. Cuba bayangkan. *kepul-kepul awan* Kalo setiap perkara yang berlaku dalam badan kita perlukan arahan secara sukarela (baca: voluntary). Yalah. Macam kita korek hidung , mengunyah , sepak bola , menaip keyboard , menulis. Semua tu kena ada specific order from brain right?

Ditambah dengan itu apa kata kalau setiap proses dalam badan juga perlukan specific order? Oh. Setiap minit aku kena nafas kurang-kurang 12 kali , pam jantung 60 - 70 kali, tekan diaphragm , rembes asid , tolak makanan masuk usus , serap zat-zat , potong t**k macam-macam lagi lah! Oh penat! *lap peluh

Bayangkan masa tengah main bola kita kena buat apa?
Berapa banyak pergerakkan yang kita perlu fikirkan?

Contraction of muscle + pam jantung +  buang peluh + bakar lemak/makanan + jerit2 + alirkan darah . Oh! lupa nafas! *mati.

Mujoq baq ang!
Allah dah tahu kau-ang-kamu-enta-deme-aok ni jenis pemalas! Jadi Dia buatkan dalam badan kita sistem bencirela (involuntary). Yalah semua benda remeh-tapi-penting dalam badan kita dah ada 'orang' lain tolong fikirkan. Kita dah tak payah nak susah-susah nak amek pot dah.

Kalau di alam luar badan ibaratnya dah ada orang tolong mandikan kita, kunyahkan makanan untuk kita, seterika baju, bancuh kopi waktu study, lipat baju, basuh baju, kemas bilik ... bla3x.

Say!
Syukur alhamdulillah!

Tu pun... ada lagi malaun-malaun sembahyang tak cukup, puasa mengelat, zakat kedekut nak keluarkan, study main-main *terasa
Urgh! Pemalas nya nko!

Patutlah nabi yang ma3sum pun ibadahnya tak henti-henti.

Allah dah senangkan hidup kita, maka nikmat apa lagi yang ingin engkau dustakan?

Sedarkah?

- Rupanya kita ni pemalas -

Adios!





In:

Aku , Kau , Berkira ?




Satu petang yang biasa cuaca yang biasa suasana yang biasa. Di satu taman perumahan, kelihatan anak-anak kecil berlari-lari ke hulu ke hilir. Meriah dengan hilai tawa kanak-kanak. Kelihatan kaum ibu berkumpul di satu teratak sambil-sambil mengupas mempelam muda dan bersembang apa-apalah. Sekali-sekala anak kecil datang ke teratak itu untuk memakan dua tiga hirisan dan kemudian menyambung permainan. Zaasss! super pantas! Tenang sungguh bi'ah itu.


Di satu sudut...

" Topek..."

" hmmm.. " balas Taufiq endah tak endah.

" Topek! " sergah Nyunyu sekuat hati.

" Apa! " toleh Taufiq " Tacau la.. tak nampak ta tami tengah matan estlem (ais krim) ni.."

" heh~ estlem ape tuew.... ? "

" alah.. estlem abg tami bagi... ceddap wo0! "

" nak sitit boleyh? siiiiiiiiiiiiiiitttit ja... " goda Nyunyu

" tableyh! ... hari tu tami mintak ampa punya cotelat ampa tabagi pown! " balas Taufiq

" eh? tapi cotelat tu dah masuk dalam mulut tami.. takkan nabagi jugak towt? "

" tataw tak tira (kira) tami tamo bagi... ampa tedetut... "

" eh ? "

***

Baru-baru selesai mid exam.

Nak dijadikan cerita ramai jugak la dapat markah yang agak kurang enak mata memandang termasuk aku. Cuma manusia jenis genetik rare saja yang dapat markah tinggi melangit. Hahaks~

Memandangkan masih ada lagi peluang nak tebus kesalahan maka usaha diteruskan.

Sejadah mula dihampar di sepertiga malam.
Mashaf diselak helaiannya satu persatu.
Tangan kembali ke fungsi agungnya menadah tangan berdoa.
Kaki semakin bertenaga ke rumah Allah.
Tak ketinggalan material diulang tanpa jemu.

Kadang-kadang terfikir mujur tuhan itu tidak berkira.
Kalau diikutkan norma manusia, sudah diungkit kisah lama.
Kembali padaNya hanya bila susah.
Sudah terhantuk baru tengadah?



In:

Bomoh! eh?




As Salam.

Beberapa hari yang lepas ada seorang membe abgKun post dalam laman talam  muka buku bahawasanya (amboi) ayah belieuw nak operate tak lama lagi. Bypass surgery!

Selesai tanggungjawab sebagai kawan mengomen dan mendoakan yang terbaik tiba-tiba membe abgKun memberi pesanan privasi (baca: pm). Selesai ucapan 'alu-aluan' belieuw terus tanpa belok tanya abgKun akan halnya penyakit ayah belieuw.

Omaigad!

* Berlari-lari dalam bilik sambil mengutip kitab-kitab kuning bomoh-bomoh!


Mujur jugak waktu dan ketika itu abgKun memang tengah mendalami jurus Jantung hati dan saluran-salurannya.Walaupun tak mencapai tahap jurus terakhir lagi tapi setakat nak bagitaw jantung itu tugasnya mengepam cecair merah tu boleh lah.

Cuak jugak nak jawab pertanyaan dia nieh. Mana taknya ini betul-betul... bukan chobaan...
Ini bukan lagi soalan-soalan olok-olok yang diberi mahaguru mahupun soalan rekaan musuh tradisi pencak si petak. Ini melibatkan hidup dan mati dan lebih penting,ayah sahabat abgKun sniqi. Whoa!

Maka penuh hati-hati ibarat meniti titian sebesar benang abgKun cuba menjawab semampu yang boleh. Jenuh kitab-kitab kuning berhabuk dan ostat Wiki abgKun godek. Tak ketinggalan ostajah googeliah abgKun rujuk. Amboi~ penat bebenor rasanya.

Benarlah kata mahaguru. Jurus ini bukan jurus main-main. Barangsiapa tidak mendalaminya sehabis mungkin maka akan mendatangkan bahaya kepada diri dan juga orang lain.

abgKun harap rakan sepengajian abgKun turun berlatih bersungguh-sungguh. Biar nanti soalan-soalan musuh, eh? kita dapat jawab dengan selamber ibarat membuat jumping smash sambil melantak mi hailam. ewah!
Biar mi tidak tumpah ke baju, bulu tangkis tak keluar gelanggang.

ok chiaw.. sambung mengadap kita kuning.

adios~




In:

Cikgu Norliah


Mak dgn Kakak yg bajet cute 0.o


Oh.

Itu nama mak abgKun.

Pagi-pagi kalau dia gerak abgKun  memang sangat nyaring. Kurang-kurang 1 juta Hz.

Gajah pun boleh bangun. Hoho.

Sebab tu anak murid mak semua gerun dengan mak. Kotak suara supersonic. Oh! Tak kurang juga ada yang kata mak bawak kereta macam Formula 1 ( True story )


Lepas dapat 5A (baca: pandai) sekolah rendah dulu abgKun pernah buat rayuan dekat mak abgKun nak mintak sekolah dahsat2. hebat2. kaya2. ohsem2. bebas? femes. err... dan apa2 yang membuatkan budak2 dejah nam tyme tu teringin lah!

Taw mak abgKun cakap apa?

" Mak antaq ang p temuduga kat Maktab Mahmud ja... yang len kalo ang nak , p temuduga sniqi... " sambil membuat muka selamber... Amboi.

" Kalo tak dapat maktab cena ? "

" Mak buat rayuan.. "

" Kalau tak dapat jugak...? " sambil meninggikan pitching di akhir ayat.

" Mak buat bagi dapat jugak... " Muka penuh konfiden.

Mujoq abgKun tyme tu tak berapa gheti nak naik turun bas lagi. Kalo tak dah lama masuk kisas. Err.. kisas ada tingkatan 1 ka?


Mak abgKun pandai main perang saraf. Dari zaman sekolah menengah mak abgKun dah tanam ideologi dalam pala abgKun suroh amek Medik. Adoi~ Jadi kesannya abgKun dah pun terjebak ke dunia medik.

Kenapa tak tanam sejak sekolah rendah?

Aw~~ man... tyme tu abgKun nak jadi bomba, superman, polis, saintis, askar, Kluang man... mana ada orang boleh halang... hahaha...


abgKun syak.
Mak mesti tengah plan sumthing sekarang ni.

err... kalo boleh jodoh biarla.. abgKun pilih sendiri ya!



Selamat Hari Ibu. hehe~~
tag kan namaku dalam doamu.

adios~~

In:

Nama pena~

Din Dong~

Oh!
Lepas ni aku akan bahasakan diri aku abgKun.

Kenapa pilih abgKun?

sebab.... err...

sebab.... err....

Nampak lebih kool dan lebih kacchak. *berlari-lari anak sambil menutup muka.

Uhuk2~

Ok. Bibit-bibit kejelesan sudah muncul. Omo!

Adios~

In:

Cahaya~



Selepas subur ada kontang
Selepas hijau ada perang
Dan cahaya itu tetap terang

In:

Jalan~


Jalan itu masih panjang.