Dan anak muda itu bertemu lagi.
Bertemu dengan masa lapang. Dalam fatrah-fatrah kesibukan waktu inilah yang amat diimpikan. Ah! Nanti tunggu lapanglah aku hafal. Nanti tunggu lapanglah aku baca. Nanti tunggu lapanglah aku buat. Dan waktu itu tiba lagi. Entah kali keberapa. Entah perkara yang sama akan berulang ataupun tidak. Entah 'perancangan' itu bakal terlaksana atau tidak. Atau hari-harinya hanya dihiasi dengan dengkuran?

Dan anak muda itu bertemu lagi.
Lapang itu boleh jadi sahabat karib boleh jadi musuh. Dia yang menentukan. Itu tergantung pada bagaimana dia menghabiskan masa itu. Baik penggunaannya, baiklah dia. Sekarang dia seakan buntu. Entah kemana pergi perancangan dia dulu. Atau peracangan itu dulu hanyalah sekadar alasan untuk berlengah. Nah! masa kan sudah ada. Buatlah. Alasan mana lagi yang kau mau ciptakan.

Dan anak muda itu bertemu lagi.
Lapang itu dia fikir akan terus ada. Dia fikir dia seolahnya selamanya muda. Tidak tua. Padahal waktu itu bagian dari hidupnya. Dia buang sia-sia. Entah berapa ramai si tua yang menyesal masa mudanya sia-sia. Entah berapa ramai si sakit yang berharap dia masih lagi punya masa. Anak muda itu diberi masa malah dipersia?

Dan anak muda itu bertemu lagi.
Kali ini bukan dengan masa lapang. Kesibukan pula menjengah. Dan dia bakal merindui masa lapangnya. Dan dia bakal ternanti-nanti masa lapangnya. Cuma bezanya apakah yang lepas itu dia guna sebaiknya?